itsyourlife.pl

itsyourlife.pl – blog tematyczny – lifestyle

czego nie jeść w ciąży
Zdrowie

Czego nie jeść w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. Konieczne jest w tym czasie dbanie o właściwą dietę. Czego zatem nie powinno się jeść w ciąży?

Czego nie jeść w ciąży i jakie używki należy odstawić?

W okresie ciąży należy całkowicie zrezygnować z picia alkoholu, ponieważ oddziałuje on poprzez łożysko na dziecko, a mały organizm nie jest w stanie bronić się. Błędem jest założenie, że jedna lampka wina lub kieliszek innego alkoholu nie zaszkodzą. W ciąży zdecydowanie powinno się zachować całkowitą abstynencję, ponieważ alkohol – już nawet w niewielkich ilościach – może powodować płodowy zespół alkoholowy – FAS. W efekcie dziecko może urodzić się z niską masą urodzeniową oraz z zaburzeniami w rozwoju mózgu oraz innych organów.
W okresie ciąży niewskazane jest również palenie tytoniu, który wpływa negatywnie na rozwijające się dziecko i może wywołać zaburzenia naczyniowe i sercowe, a nawet doprowadzić do poronienia lub wcześniejszego porodu.

Dlaczego w ciąży powinno się wyeliminować słodycze i dania typu fast food?

Słodycze oraz dania typu fast food nie są polecane w okresie ciąży.
Jeśli chodzi o słodycze to zawierają one duże ilości cukru, co w nadmiarze może powodować cukrzycę ciążową. Dlatego w okresie ciąży najlepiej zastąpić je owocami lub np. smacznymi i zdrowymi bakaliami.
Z kolei dania typu fast food są wysoko przetworzone, a, co za tym idzie, nie są zdrowe. Dodatek sztucznych składników, takich jak wzmacniacze smaku i konserwanty, wpływa na nadwagę i otyłość wśród ciężarnych.

Słodzone napoje w ciąży

Słodzone napoje gazowane w ciąży powinny być wyeliminowane z codziennej diety. Co prawda, czasami można spotkać się ze stwierdzeniem że takie napoje jak np. coca-cola polecane są kobietom, które dużo wymiotują w ciąży, ponieważ hamują wymioty. Warto jednak wiedzieć, że nie są to informacje potwierdzone jakimikolwiek badaniami naukowymi, dlatego zdecydowanie powinno się zrezygnować ze słodzonych napojów gazowanych w ciąży. Zawierają one nie tylko niezdrowy cukier w znacznych ilościach, ale też kofeinę, konserwanty oraz sztuczne barwniki.
W okresie ciąży z codziennej diety powinno się też wyeliminować surowe mięso, w tym takie dania jak np. tatar i surowa kiełbasa. Spożywanie tego typu produktów może powodować toksoplazmozę i listeriozę, w wyniku których dochodzi nawet do poważnego uszkodzenia układu nerwowego dziecka i wystąpienia poważnych wad wrodzonych.

Lekarze podkreślają, że kobiety w ciąży nie powinny też spożywać serów pleśniowych oraz surowych jajek, które mogą zawierać bakterie salmonelli i powodować groźne zatrucia. W tzw. okresie błogosławionym nie powinno się również jeść owoców morza, które mogą być źródłem bakterii chorobotwórczych oraz pasożytów, a także pić mleka niepasteryzowanego i przetworów przygotowanych z niego – np. oscypków. W okresie ciąży zdecydowanie odradza się także spożywanie miękkich serów dojrzewających, powstających na bazie mleka niepasteryzowanego typu np. feta lub camembert. Dodatkowo, z uwagi na zdrowie dziecka oraz mamy, w okresie ciąży z diety powinno się wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną, w tym zupy i sosy w torebkach, koncentraty itp.